Les 3 etapes essencials de tota estratègia digital

Avui vull parlar-te sobre un tema que em sembla essencial i que moltes vegades oblidem: com crear la teva estratègia digital o el teu sistema de vendes digital.

Què és una estratègia digital?

Una estratègia digital consisteix a saber quin és el recorregut que farà el teu client ideal des que et descobreix, fins que et compra, per decidir:

  • En quins canals de comunicació publicaràs.

  • Amb quina freqüència.

  • I amb quins tipus de missatges.

Si és un tema que t’interessa, tinc una bona notícia! El 20 de febrer de 2025 faré un taller gratuït on ens centrarem a crear el mapa de la comunicació digital del teu negoci. Si vols apuntar-t’hi, pots fer-ho a través d’aquest enllaç.

I per què és important tenir clara la teva estratègia digital?

Cada negoci i cada professional és molt diferent, i ens hem de posar les coses fàcils perquè la comunicació sigui sostenible al llarg del temps.

Moltes vegades, quan comencem, ens centrem a comunicar només a través d’una xarxa social, ja sigui LinkedIn, TikTok, Instagram o X. Tot i això, les xarxes són només la punta de l’iceberg dins d’una estratègia digital. Per això, moltes vegades dediquem molts esforços a les xarxes socials, sense tenir el retorn esperat. És lògic que passi això si no tenim un sistema al darrere. I aquí no em refereixo a un sistema de creació de contingut, sinó un sistema que contesti la pregunta: “a on envio a aquestes persones que em coneixen per les xarxes, perquè em considerin per als meus serveis?”. Aquesta pregunta es respon sola quan tenim una estratègia digital creada i aplicada.

I aquí vull fer un petit incís, perquè estic parlant de xarxes socials com si hi haguéssim de ser tant sí com no, però potser ni cal! El que és important és tenir canals de comunicació per guanyar visibilitat (i potser no cal que siguin les xarxes). Per això és important fer aquest exercici que t’ajudi a veure exactament quin serà el flux o el camí del teu client ideal. Si t’interessa aquest tema, aquest episodi del pòdcast t’encantarà: El teu negoci hauria de ser a Instagram?

Beneficis de treballar el teu sistema de captació de clients

Com que sé que moltes persones depenen al 100% de les xarxes, m’agradaria trencar algunes llances a favor de l’estratègia digital, perquè comencis a treballar-la:

  • Deixes de dependre de l’algoritme -> I ja saps que l’algoritme ens fa ballar a tots com micos 🐒

  • Deixes de tenir una única via de captació de clients -> ja saps, no posis tots els ous a la mateixa cistella.

  • És més fàcil mantenir l’atenció dels teus potencials clients -> i això és clau per crear més connexió!

  • És més fàcil transmetre confiança -> i tancar vendes, és clar.

Si tot just estàs començant, està bé centrar-te en un únic canal per començar a agafar l’hàbit i no angoixar-te. Però com a mínim t’animo a deixar per escrita la teva estratègia digital, perquè tinguis a l’horitzó quins són tots els elements que hauries d’anar treballant al llarg dels mesos i/o dels anys, per captar clients a través dels canals digitals de manera recurrent.

Les tres etapes principals de qualsevol estratègia digital per a la captació de clients

Però, quines són les tres etapes principals que qualsevol estratègia digital hauria de tenir per captar clients? I fixa’t que dic captar clients, perquè en realitat aquesta estratègia es pot allargar per la cua, amb l’objectiu de millorar la retenció de clients i la recomanació dels nostres serveis.

Doncs són aquestes:

  • Visibilitat -> per captar l’atenció de noves persones. Per exemple, pots treballar Reels, anuncis a Instagram, Shorts a YouTube…

  • Consideració -> perquè la persona pugui decidir si el servei li encaixa. Per exemple, amb formats més llargs, com newsletter, pòdcast, vídeos de YouTube, àudios per canals privats de Telegram…

  • Venda -> per incentivar que la persona faci el pas de compra. Per exemple, llançaments puntuals per WhatsApp, automatitzacions en evergreen (sempre disponible) o recordar com les podem ajudar.

Exemples d’estratègia digital

Com que sé que tot això és molt abstracte, vull posar-te dos exemples de dues estratègies digitals diferents.

El primer exemple és el d’una psicòloga especialitzada en teràpia de parella. És una professional amb una metodologia pròpia, que vol diferenciar-se clarament de la competència.

  • Visibilitat: té una estratègia a Instagram centrada a penjar Reels que parlen sobre problemes de la persona, situacions quotidianes que els seus seguidors poden sentir-se molt identificats o identificades. Així comença a fer comunitat a Instagram.

  • Consideració: a partir d’Instagram, convida els seus seguidors a veure al seu canal de YouTube un vídeo d’uns 10 minuts, on aprofundeix en aquest problema que té el seu client ideal. A més, posa un enllaç perquè vegis la seva pàgina de serveis.

  • Venda: quan vol tancar places per un programa grupal, fa un llançament puntual a través de la newsletter i d’un repte gratuït.

Ara anem a veure un negoci totalment diferent, el d’una botiga de xampús online:

  • Visibilitat: aquesta botiga té anuncis a Google que apareixen a la part superior de la cerca quan el seu client ideal busca informació de xampús. Per exemple: “xampú per a cabells greixosos” o “xampú per a pell atòpica”.

  • Consideració: quan entra a la web, veu que pot aconseguir un descompte del 10% si s’apunta a la newsletter. A més, navega per a la pàgina web i veu testimonis, beneficis del producte, etc.

  • Venda: Quan s’apunta, rep un correu de benvinguda on l’avisa que el descompte és només vàlid durant les pròximes 48 h.

Ja veus que hi ha moltes maneres de treballar un sistema de captació de clients o estratègia digital. Jo el que et recomano és que abans d’activar qualsevol canal, et centris a definir quin serà el camí del teu client ideal, per decidir en quins canals dedicaràs els teus esforços.

Si no vols fer-ho sol/a, recorda que et pots apuntar al taller gratuït que farem el 20 de febrer de 2025, que estarà enfocat a crear el mapa de l’estratègia digital de la teva marca, perquè sàpigues exactament com enfocar la teva comunicació.

Gràcies per estar amb mi una setmana més, ens llegim la setmana que ve!

Rosa

Anterior
Anterior

Com ser constant en la teva estratègia de comunicació

Siguiente
Siguiente

“No comunico perquè no vull ser pesada”