Com planificar els continguts del teu negoci pel 2025

Per mi, el final d’any és un moment molt emocionant, perquè és el moment ideal per fer un zoom out de la nostra estratègia de negoci i alinear els nostres continguts als nostres objectius. I ho torno a repetir, perquè aquesta és la clau principal d’una estratègia de continguts: que vagi lligada a la nostra estratègia de negoci.

De res serveix publicar perquè sí, si no tenim clar quin és el motiu final pel qual estem dedicant aquestes hores. Sense saber l’objectiu final de l’estratègia, és normal que t’acabis desmotivant o tirant la tovallola al cap d’unes setmanes. I això vull que quedi clar: una estratègia de continguts és una aposta a mitjà o llarg termini.

Si sents que no saps com enfocar la teva estratègia de continguts, aquest post t’encantarà.

Quins són els objectius principals d’una estratègia de continguts?

Aquest són els objectius principals:

Trobar clients alineats als teus valors

I no només trobar clients amb el boca-orella que potser no acaben d’encaixar amb el teu client ideal. Això sobretot és útil si tenim un enfocament diferent en fer la nostra feina. Per exemple, si com a arquitectes volem apostar per a la construcció de cases més sostenibles; o si com a terapeutes tenim una metodologia pròpia, més enllà de les sessions puntuals que també poden oferir els nostres competidors (i llavors és molt fàcil caure en una guerra de preus).

Diferenciar-nos de la competència

En segon lloc, per poder-nos diferenciar i convertir-nos en l’opció preferida dels nostres clients, cosa que moltes vegades ens permet crear noves propostes més rendibles (com formacions) o apujar les nostres tarifes, per poder millorar la rendibilitat o el creixement del negoci.

Millorar la qualitat dels nostres serveis

I, en tercer lloc, perquè tenir una estratègia de continguts ens “obliga” a conéixer molt millor el nostre públic i començar a prendre decisions estratègiques. En aprofundir en els seus problemes, gràcies als continguts, és molt més probable que comencis a millorar els teus serveis o formacions basant-te en les necessitats reals dels teus clients, ja que és inevitable tenir una escolta activa (a través de comentaris o converses que es puguin produir per missatge directe). I aquesta retroalimentació, al final fa que la qualitat del teu negoci també millori.

Vaja, que dedicar unes hores a la setmana a crear contingut és clau pel creixement del teu negoci, sempre que estigui alineat a la teva estratègia de comunicació!

I a què em refereixo com a estratègia de continguts? Doncs em refereixo tant a continguts de xarxes socials (com Instagram o LinkedIn), email màrqueting, webinars, recursos gratuïts… Tot ha d’anar a l'una. Per això, és tan important treballant primer els pilars de la teva comunicació i tenir-los sempre presents.

Però tornem al tema de l’episodi d’avui…

Com pots planificar la teva estratègia de continguts anual?

Per a fer-ho, jo et recomano que primer agafis el calendari anual i diferenciïs aquestes dues etapes principals:

La primera etapa és la de llançament, on posem tot el focus en promocionar un servei o formació molt concret. En aquest cas, tots els continguts van dirigits cap a aquest objectiu durant un temps limitat, perquè es tanquen places en un dia concret.

La segona etapa és la de manteniment, on continuem creant contingut relacionat amb els nostres temes principals i també parlem dels nostres serveis per vendre, però d’una manera menys intensa.

I això és important: en una etapa de manteniment no deixem la venda de costat, sinó que venem de manera constant, però amb menys intensitat i de manera més subtil.

Aquest és l’enfocament que aplico a la subscripció del pla de continguts mensual, on cada mes combinem diferents tipus de contingut perquè puguis arribar a noves persones i, a més, puguis vendre sense sonar “pesat o pesada”.

Per recapitular, hem parlat de les dues etapes principals a considerar quan planifiquem: l’etapa de llançament i l’etapa de manteniment. Haig de dir que dins d’aquestes etapes hi ha altres sub-etapes… Però d’això ja en parlarem en un altre post amb més detall.

Etapa de llançament

Tenint en compte aquestes dues etapes principals, ara vull que agafis el teu calendari del 2025 i marquis: quines seran les teves etapes de llançament? Quina serà la seva duració? I quin servei o formació vols vendre?

Per exemple, en el meu cas, el mes de maig del 2024 el vaig dedicar a fer el llançament de la formació grupal Instagram Estratègic, i tots els meus continguts van anar enfocats cap a aquest objectiu. El més habitual és tenir entre un i dos grans llançaments, i algunes mini-promocions al llarg de l’any per a serveis o formacions més petites. Necessites saber quins seran aquests dies de “cacera”, on la teva energia estarà enfocada a captar nous clients de manera intensiva.

A l’hora de planificar, recorda deixar espai entre llançaments, per no “cremar” a la teva audiència. És a dir, si la teva audiència veu que tota l’estona li estàs venent, el més probable és que et deixin de fer cas. Et recomano que puguis combinar la venda amb contingut educatiu o d’inspiració.

Quan hagis fet aquest exercici, ja tindràs un calendari de promocions clar per al 2025. Ara toca acabar de valorar la part de l’etapa de manteniment.

Etapa de manteniment

Per tal d’aprofitar aquesta etapa, la meva recomanació és que pensis en quins són els serveis més adients per promocionar a cada època de l’any.

Per exemple, és possible que els mesos d’estiu, els teus clients busquin propostes més lleugeres, com formacions que puguin fer al seu ritme. O que a la primavera, tinguin ganes d’aprofundir en processos més llargs. Revisa les dades d’anys anteriors i decideix quins serveis promocionaràs de manera més lleugera en cada mes de la resta de l’any. I si en el teu cas només tens un servei perquè per exemple ets un dissenyador que t’enfoques a fer identitats visuals o un arquitecte que dissenya edificis d’oficines… Recorda anar promocionant aquest servei de manera periòdica.

Per exemple, una acció que et recomano és que puguis marcar un dia de la setmana o cada quinze dies a publicar un contingut de venda.

I com pots crear un contingut de venda, sense semblar un “mercadillo”? Doncs amb continguts que t’ajudin a transmetre confiança, autoritat i seguretat als teus potencials clients, com per exemple, compartint casos d’èxit, testimonis, missatges bonics dels teus clients o parts del procés del teu servei.

Planifica els teus continguts amb antelació

En resum, a l’hora de planificar el contingut del teu negoci, és essencial saber quines són les accions de màrqueting clau que faràs durant l’any. És a dir, quins llançaments faràs per poder promocionar els teus serveis o formacions amb dates específiques. Així que comença per aquí: defineix quins seran els teus llançaments o promocions al llarg de l’any.

I la resta de l’any, no t'oblidis de vendre de manera més subtil els teus serveis, perquè els teus clients se’n recordin d’ells. I si en el teu cas no fas llançaments pel teu tipus de negoci, marca’t un dia a la setmana per compartir un contingut de venda, com pot ser un cas d’èxit o explicar parts del teu procés.

Si després de planificar els continguts de l’any encara et preguntes “I ara, què publico avui?”, et recomano que donis un cop d’ull al pla de continguts, una subscripció mensual amb la qual rebràs cada mes un pla de continguts específicament creat per a professionals que ofereixen serveis o formacions, perquè puguis connectar amb el teu públic amb contingut superestratègic. Et deixo l’enllaç a la descripció.

I això seria tot, gràcies per haver arribat fins aquí!

Si aquest post t’ha servit i em vols ajudar a arribar a més persones, comparteix-lo amb algú que ho pugui necessitar!

I si vols millorar la teva estratègia de continguts a Instagram, apunta’t al mini-curs gratuït 5 idees de contingut estratègic per trobar nous clients a Instagram.

Ens llegim la setmana vinent, on parlarem sobre com definir objectius realistes pel 2025.

Una forta abraçada i fins aviat!

Rosa Cools

Consultora en comunicació estratègica i màrqueting digital

Anterior
Anterior

Defineix objectius realistes pel 2025

Siguiente
Siguiente

Com aconseguir clients compromesos amb el teu negoci