Defineix objectius realistes pel 2025
Avui et vull parlar sobre un tema essencial que ens ajuda a avançar amb més estructura i tranquil·litat: com pots definir objectius realistes pel 2025.
Pel que he vist a les consultories amb els meus clients, el més habitual és que ens marquem massa objectius o, en alguns casos, que ens saturem sense saber per on començar i que mai ens aturem a marcar-nos cap objectiu ambiciós. Anem tirant com podem, i punt.
Tot i això, marcar-te objectius realistes és una pràctica molt important per començar a treballar l’estratègia del teu negoci, i comprometre’t amb el seu creixement, ja que t’ajuda a revisar què has fet i cap a on et vols dirigir, a mitjà termini. Si no fas aquest exercici, el més habitual és que tinguis la sensació de treballar molt, però avançar poc.
En tot cas, si sents que sovint et marques objectius, però et costa arribar-hi, et convido a quedar-te aquests minuts amb mi, perquè aquest episodi t’ajudarà a donar forma als teus propòsits i a dissenyar un camí realista i factible per assolir-los.
Com marcar objectius realistes pel 2025
D’objectius te’n pots marcar molts, des dels diaris, als setmanals, als mensuals, trimestrals i anuals. Si et consideres una persona dispersa, potser només de setnir-los et pots atabalar, però recorda que els objectius també et poden ajudar, per poder centrar la teva creativitat cap a un focus concret i avançar cap a la direcció que TU vols, no que et marquen les cricunstàncies.
Ara que s’acaba l’any, m’agradaria parlar-te sobre dos dels tipus objectius principals que ens permeten tenir una visió més àmplia i que ens ajuden a ser una mica més ambiciosos: els anuals i els trimestrals.
Objectius anuals
Els objectius anuals són aquestes grans metes que ens podem marcar. Sovint poden semblar difícils d’assolir o fins i tot poc realistes, però són imprescindibles perquè ens obliguen a pensar en gran i a moure’ns cap a una visió més ambiciosa del nostre negoci.
Per exemple, començar a publicar a Instagram és un bon objectiu, però és massa petit per ser un objectiu anual. En canvi, llançar la teva primera formació grupal o aconseguir 30 clients per al teu servei principal ja són fites que requereixen de més planificació i que encaixen millor com a objectiu per a tot un any.
Per definir els teus objectius anuals, fes-te aquestes preguntes:
Quina és la visió a llarg termini del meu negoci? On m’agradaria ser d’aquí a 10 anys?
Com m’agradaria ser reconeguda?
Quins passos puc començar a fer aquest any per apropar-me a aquesta visió?
Imagina’t que ets psicòloga i estàs començant el teu negoci.
El teu somni és que d’aquí a 10 anys puguis tenir un centre de psicologia reconegut al Gironès.
D’aquí a 5 anys, t’agradaria tenir un equip de col·laboradors sòlid.
I aquest any, el teu objectiu podria ser començar a establir la teva marca, crear un servei emblema i captar els primers clients que es converteixin en els primers casos d’èxit del teu futur centre.
Per tant, els teus objectius serien:
Definir la teva proposta de valor i la teva estratègia de comunicació, per identificar quin tipus de clients vols atraure i amb quines necessitats concretes treballaràs.
Establir una presència digital sòlida, com per exemple, optimitzar el perfil d’Instagram, crear una pàgina web i començar a treballar email marketing, per crear contingut que reflecteixi els teus valors i serveis, i començar a posicionar-te com a referent en psicologia al Gironès.
I per acabar, aconseguir 5 clients mensuals per al teu nou servei insígnia.
Reparteix el focus: Divideix els objectius per trimestre
Un any dona per molt… I intentar aconseguir-ho tot alhora és el camí directe cap a la frustració. Ara que ja tens els teus tres grans objectius anuals, distribueix-los al llarg de l’any.
Per exemple:
Primer trimestre: Definir la teva proposta de valor i l’estratègia de comunicació.
Segon trimestre: Treballar la presència digital (perfil d’Instagram + email marketing).
Tercer trimestre: Treballar presència digital (pàgina web, identitat visual).
Quart trimestre: Objectiu comodí (el pots afegir al llarg de l’any): fer un llançament per augmentar els clients mensuals.
I aquí un consell important: no intentis concentrar-ho tot al primer trimestre, que és una tendència molt habitual. Sigues realista amb els teus recursos i la teva energia.
Objectius recurrents: què fer amb ells?
Una pregunta freqüent és què fer amb aquells objectius que semblen recurrents, com per exemple, mantenir la comunicació a xarxes socials. Si els teus objectius són recurrents, com mantenir el perfil d’Instagram actiu, pots transformar-los en sistemes en lloc d’objectius.
Per exemple:
Apunta el pas a pas en un document.
Reserva’t 2 hores setmanals per programar continguts.
Fes-ne seguiment mensual per veure quins posts funcionen millor i ajustar la teva estratègia.
D’aquesta manera, et treus la pressió de veure-ho com un objectiu i ho converteixes en una part estructural del teu negoci.
Fes aquest exercici per marcar els objectius del 2025
Fes una pluja d’idees i marca’t tres grans objectius pel 2025.
Reparteix-los al llarg dels trimestres.
Defineix un sistema per als teus objectius recurrents.
Això et donarà una direcció clara per a l’any, amb més intenció. I recorda: ser realista no és limitar-te, sinó preparar-te per avançar amb pas ferm.
Objectius trimestrals
Un cop tinguis els objectius anuals definits, et serà més fàcil marcar els objectius trimestrals. Recorda que a l’exercici anterior has decidit quin serà el focus principal per a cada trimestre, així que recupera aquest document per poder-ho utilitzar. Ara et donaré alguns consells perquè puguis enfocar el trimestre.
Un focus principal per trimestre
Quan planifiquem a nivell trimestral, és essencial que tinguis un focus clar. Pots escollir l’objectiu principal (relacionat amb els objectius anuals) i afegir-ne dos de secundaris que donin suport a l’objectiu principal o també siguin importants per a tu en aquest moment. Per exemple, l’objectiu del primer trimestre seria “definir la proposta de valor i l’estratègia de comunicació”. Però com a objectius secundaris podries posar:
Objectiu principal: definir la proposta de valor i l’estratègia de comunicació (gener).
Objectiu secundari: crear el servei emblema (febrer).
Objectiu secundari: validar el nou servei amb 5 clients (març).
Preguntar-te el per a què de l’objectiu
És important entendre el motiu darrere de cada objectiu. Si no tens clar el per a què, pot ser que et desmotivis o que no trobis sentit a les accions necessàries per aconseguir-lo.
Per exemple, el meu objectiu principal és definir la proposta de valor i l’estratègia de comunicació. Per què és important? Per diferenciar-me millor, comunicar el valor de la meva feina. I per què és important això? Doncs per tancar clients més fàcilment i augmentar la meva facturació (sense dedicar més hores).
Així, quan estiguis al mig de la tasca i t’estiguis preguntant amb desesperació o frustració per què vas decidir marcar-te aquest objectiu (que a tots ens passa), podràs recordar el per a què, i et serà més fàcil tornar a motivar-te.
Dividir-ho en mini-objectius i fer seguiment setmanal
Un trimestre pot semblar un període llarg i és fàcil anar posposant els objectius. Per això, et recomano fer l’exercici de dividir l’objectiu en passos més petits. Una bona pràctica és tenir mini-objectius mensuals i setmanals, i revisar-los periòdicament. I com els pots revisar? Doncs pots revisar-ho en un grup de suport amb altres companys, en una reunió setmanal amb tu mateix o amb una consultora que t’ajudi a guiar cada pas i a fer-te el camí més fàcil (i sí, aquesta consultora puc ser jo!).
Guarda’t temps a l’agenda per treballar-hi
Sense espai dedicat a l’agenda, el més probable és que els objectius es quedin en intencions. Llavors, t’animo a agafar el teu calendari i marcar-te un temps periòdic per treballar-hi de manera consistent. Per exemple, jo dedico els dilluns al matí a treballar en els meus objectius estratègics (campanyes, creació de continguts, millores del servei, etc.). Però conec a altres persones que reserven dues hores al dia (per exemple, de 9 a 11 h) per avançar en tasques relacionades amb l’objectiu trimestral. Això t’ajuda a mantenir el focus i no deixar-ho per última hora.
I sé que és una frase molt típica, però crec que és molt encertada: el principal client del teu negoci ets tu! Així que no oblidis dedicar-hi temps. Això és el que t’ajudarà a evolucionar.
Com compaginar els objectius amb les altres tasques recurrents
Potser estàs pensant que ja tens prou feina en el teu negoci, com per posar-te més feina. Jo t’animo a canviar la perspectiva, perquè cada objectiu que complieixis, hauria de ser per facilitar-te la vida. Per exemple, si dediques un temps a crear i validar un servei que funcioni, et serà més fàcil vendre’l més endavant. O si dediques temps a la teva estratègia de comunicació, et serà més senzill crear contingut a xarxes socials i tenir resultats de manera més consistent.
Per la resta de tasques, pensa sempre que puguis en sistemes, no en tasques puntuals. Per exemple, si saps que cada setmana has de publicar a xarxes socials, reserva’t ja un temps a la setmana per treballar-hi.
Pensar en sistemes significa establir rutines i processos que et permetin gestionar les tasques de manera automàtica o amb menys esforç mental. Així, podràs mantenir l’enfocament en els objectius que et faran avançar, sense sentir que estàs apagant focs constantment.
El secret està en tractar les tasques recurrents com si fossin part del sistema del teu negoci. Oi que dedicaràs un temps a preparar el material per als teus clients? Doncs fes el mateix amb el teu negoci. Les tasques recurrents no són obstacles que interfereixen en els teus objectius, sinó les rodes del cotxe que ens ajuden a arribar més lluny. Així, et serà molt més fàcil avançar sense perdre de vista la direcció en què vols anar, gràcies als objectius puntuals.
Planifica objectius realistes per aquest 2025
En definitiva, ara és el teu moment. Pren-te un temps per reflexionar, marca’t els teus tres grans objectius per al 2025 i comença a desglossar-los. Reparteix-los al llarg de l’any, pensa en passos petits i consistents, i sobretot, fes-te el compromís de cuidar aquest espai cada setmana. No ha de ser una font d’estrés, sinó una font d’il·lusió perquè estàs creant un futur millor.
I sobretot, no cal que ho facis perfecte, només cal que ho facis.
Perquè al final, el que marca la diferència en els negocis que evolucionen és avançar pas a pas cap a una direcció clara!
Si sents que necessites ajuda per donar forma a aquests objectius i fer-los realitat, recorda que estic aquí per ajudar-te.
A través del meu servei en estratègia de comunicació amb acompanyament, treballarem els pilars de la teva comunicació, planifiquem els teus objectius, estructurarem la teva comunicació digital i posem en marxa un sistema de captació de clients que funcioni per a tu i per al teu negoci.
Tant si acabes de començar a comunicar, com si vols donar un gir a la teva comunicació actual, amb aquest servei tindràs la guia per aconseguir una estratègia forta i coherent. Si t’interesa, reserva una sessió de valoració amb mi, aquí trobaràs tota la informació sobre el servei d’estratègia i acompanyament.