La guia de SEO copywriting definitiva
T’agradaria que la web del teu negoci estigués ben posicionada i t'aportés vendes i subscripcions, sense sacrificar l’estil dels teus textos amb paraules clau?
La popularització de l’estratègia de posicionament SEO ha deixat en el seu pas un munt de webs amb expressions robòtiques, paraules clau ficades amb calçador i una impressió força pobre de qualsevol empresa transmesa a través dels textos.
Sí, posicionar la teva pàgina pot ser una molt bona estratègia per donar visibilitat a la teva web, però encara ho és més escriure els teus textos de manera estratègica perquè connectin amb els usuaris que et trobaran a través de Google. Treballar els textos de la teva web amb SEO i copywriting no només t’ajudarà a fer que nous usuaris et descobreixin, sinó a crear un primer punt de contacte memorable.
Per ajudar-te a crear textos que realment es posicionin tant a la ment de les persones, com en els cercadors he creat aquest article, una guia completa on aprendràs:
Què és SEO copywriting i com el teu negoci se’n pot beneficiar.
Una guia pas a pas per aplicar SEO copywriting a la pàgina web de la teva empresa.
Un recull d’estratègies avançades que pots aplicar a la teva pàgina web per millorar-ne el posicionament.
Comencem?
Fonaments del SEO copywriting
En aquest capítol tornarem als bàsics i parlarem sobre què és el SEO copywriting. A més, et mostraré els elements bàsics que et serviran per crear textos que es converteixin en un aliat per al teu negoci, com ara:
El client ideal.
El procés de compra.
Què és el SEO? I el copywriting?
Si tens un negoci que no està vinculat al món del màrqueting digital, és possible que aquests conceptes et sonin remotament. Per això, definim primer en què consisteix exactament cada especialització:
El posicionament SEO és l’optimització d’una pàgina web per tal que aparegui a les primeres posicions dels cercadors, una eina que milions d’usuaris utilitzen diàriament.
El copywriting és l’escriptura persuasiva, tenint en compte què està buscant el client al qual et dirigeixi perquè realment confiï en la teva marca i s’adoni que és la solució que estava buscant. En poques paraules, consisteix a clarificar què ofereixes, tenint en compte com pot ajudar a l’altra persona.
Llavors, què és el SEO copywriting?
El SEO copywriting és una especialització centrada a optimitzar la teva pàgina web amb les paraules que les persones busquen a Google, però tenint en compte les seves necessitats, preguntes, desitjos… Per tal que acabin comprant o contractant-te.
Aquesta disciplina cada cop és més necessària a causa d’un motiu molt senzill: abans, resultava fàcil posicionar una pàgina web en inserir paraules clau i aplicar algunes tècniques específiques del SEO. Tanmateix, actualment tant el mercat, com l’algoritme dels cercadors s’han sofisticat, i cada cop és més important treballar una marca amb presència, que transmeti confiança i solidesa. Per aquest motiu, l’estratègia de marca cada cop prendrà més importància, també en els entorns digitals.
És possible que en navegar per Internet, hagis entrat en una pàgina amb un text similar a:
T'has parat a pensar per què hi ha persones que publiquen aquest tipus de textos robòtics i insípids? Fa pocs anys un dels paràmetres més importants de Google per posicionar consistia a repetir la paraula clau. Per sort, l'algoritme dels cercadors cada cop evoluciona amb més rapidesa per entendre què és un bon contingut per a les persones. Ja no es tracta de repetir paraules clau (tot i que encara hi tenen un paper molt rellevant), sinó de crear textos comprensibles per a les persones.
De disposar d’un contingut que sigui útil i contesti les preguntes dels usuaris.
Per exemple, per esbrinar si realment és de qualitat, Google ara pot tenir en compte altres factors com les paraules relacionades del text, les imatges, l'experiència de l’usuari… I inclús la rellevància de la marca segons les seves cerques mensuals. En poques paraules, el branding cada cop hi té un paper més important.
Veiem un exemple de com es podria treballar el mateix text:
Quin text prefereixes dels dos?
Dos elements del màrqueting que necessites saber abans de posar-te a escriure
Abans de posar fil a l'agulla amb el teu text, has de tenir en compte un fet elemental: el SEO copywriting és només una tècnica dins de la teva estratègia de comunicació digital.
Per poder fer una bona feina i escriure uns textos que realment parlin amb el teu interlocutor, abans de posar-te a teclejar necessitaràs tenir molt clars dos elements principals de la teva estratègia: el teu client ideal i el customer journey.
El client ideal
El client ideal és la representació de la persona que t’encantaria que et comprés… I per molt estrany que et pugui semblar, hauria de tenir noms i cognoms. De fet, en aquest punt la concreció és fonamental per poder fer una bona feina, que ha d’estar avalada per la investigació activa (a través d’enquestes, entrevistes, focus groups…).
Per això, més enllà dels aspectes demogràfics (l'edat, la professió i el poder econòmic, que són les típiques dades en la que es queden la majoria de fitxes de client ideal), hauries de conèixer la psique d'aquesta persona en profunditat.
Algunes preguntes que et poden ajudar per encarar-ho són:
Quina és la preocupació més gran que pots solucionar?
Com se sent davant aquesta dificultat?
Per què és una prioritat per a ell o ella?
Si tens clar aquests punts, et serà molt més fàcil aconseguir textos que realment connectin amb el lector que et pot acabar comprant més endavant.
Si vols conèixer més preguntes per definir el teu client ideal, trobaràs més idees a la meva guia descarregable sobre SEO copywriting.
El customer journey (camí del client)
Al llarg de la vida de la marca, el client pot conèixer-la des de molts punts de contacte diferents. Per això, a l’hora de crear cada punt de contacte, hauries de tenir en compte en quin moment es troba el client i quina és la seva intenció.
El camí del client, també conegut com a customer journey, ens ajuda a situar cada touch point (punt de contacte) per conèixer quins passos seguirà el client des que et descobreix, prova el teu servei i et recomana.
Per exemple, en el cas de la pàgina web, normalment sol ser un punt de contacte més avançat, en el que la persona busca activament la marca per validar que és de confiança. Tanmateix, amb el SEO copywriting és probable que la web no només es visiti quan la persona està considerant la compra, sinó quan tot just està investigant i descobrint noves propostes. Això és degut al fet que els textos estan enfocats en guanyar visibilitat als cercadors, on molts usuaris busquen inspiració per informar-se, comprar o contractar.
Poder mapejar la trajectòria del client t’ajudarà a definir un missatge molt més clar perquè la persona continuï descobrint la teva marca, si tot just t’acaba de descobrir. Al cap i a la fi, l’objectiu del copywriting en moltes ocasions no és la venda directa, sinó empènyer a l’usuari a què segueixi el seu camí de compra. La qüestió és que no el podem guiar si no tenim clar quins són els passos més importants que ha de seguir.
A continuació, pots veure un exemple de customer journey de Metricool, on s’indiquen els punts de contacte més importants de cada etapa:
Exemple del customer journey de Metricool
Elements bàsics per posicionar la teva web
Es diu que hi ha més de 200 factors a tenir en compte per posicionar la teva pàgina web. I és que una de les grans problemàtiques del SEO no és el posicionament en si, sinó el misteri que hi ha darrere l’algoritme. No existeix un manual oficial de Google, tot i que els seus fundadors i la seva guia de recomanacions ens poden donar moltes pistes.
Tot i això, després d’haver treballat des de 2019 en posicionament, m’he adonat de quins són els dos elements clau per millorar el posicionament del web: el contingut i els enllaços externs.
Continguts de qualitat
Entendre com funciona el posicionament web és fàcil: els usuaris cerquen informació de qualitat i tu els hi ofereixes. Tanmateix, no sempre és tan senzill posicionar aquest tipus de contingut, perquè per aconseguir-ho amb èxit necessites conèixer com indicar a Google que aquest és el contingut idoni…
No obstant això, de res et servirà tenir una pàgina optimitzada per als cercadors, si ningú entraria a llegir el teu contingut. Necessites dedicar-hi temps i recursos perquè realment sigui d’utilitat (i puguis generar un impacte positiu a la persona des de la teva marca).
Per altre costat, hi ha una altra qüestió: el blog. He vist desenes de vegades com es creaven articles de blog sense sentit, simplement per posicionar noves paraules clau. Tanmateix, Google cada cop dona més rellevància al contingut profund, de qualitat i, sobretot, que no sigui un refregit d’altres articles. La mirada que li ha de donar ha de ser única, fruit de l’experiència del professional o l’empresa.
És més, crear molts articles de blog pot ser inclús contraproduent per dos motius:
Com més gran i més pàgines té la pàgina web, més dificultats tindrà Google per rastrejar-la i posicionar els articles.
Com més temes es tracten, més fàcil és que es creïn canibalitzacions de paraules clau. És a dir, que dues pàgines de la teva web estiguin competint per al mateix resultat de cerca.
Si et fixes en els articles que millor es posicionen, no són aquells curts i amb poca informació els que capturen les primeres posicions, sinó els que resoldran la qüestió des d’una mirada analítica, completa i original. I això és així per un altre motiu fonamental: a les persones ens agrada enllaçar contingut de qualitat, i els enllaços tenen un pes molt important en qualsevol estratègia SEO.
Enllaços externs o backlinks
Els backlinks són els enllaços de pàgines externes que enllacen a la teva web i és un dels elements més rellevants per al posicionament web.
Imagina’t que has d’anar a comprar en una botiga especialitzada, però no saps ben bé quina triar. A quina compraries: a una nova botiga que ningú coneix o a una que t’han recomanat tres persones de confiança? Per a Google, els enllaços externs de la teva pàgina web són com la recomanació d’un amic, un vot de confiança que altres pàgines web han fet cap als teus continguts.
Tanmateix, aquests enllaços se solen aconseguir si realment el teu contingut és rellevant i els ha ajudat. Per això, per obtenir enllaços, tot comença per crear una estratègia SEO de continguts que tingui en compte quins són aquells temes més llaminers i amb més potencial de ser enllaçats.
En poques paraules, pots tenir un contingut útil i molt bo… Però si altres pàgines no t'enllacen, passaràs desapercebut a Internet. Per això, a l’hora de planificar el teu contingut, tingues en compte quins són els temes que poden interessar a altres usuaris que publiquen una temàtica similar a la teva i crear contingut de manera estratègica. Alguns dels continguts amb més èxit són:
Les infografies.
Les guies completes.
Conceptes en tendència del teu sector.
Tècniques innovadores.
Estudis de mercat.
Casos d’èxit.
A més, en aquests articles pots afegir-hi cites ressaltades, percentatges, imatges… Fer-ho fàcil perquè la persona t’agafi com a referència.
Diferències entre SEO copywriting i redacció SEO
Tothom que escriu a Internet és un copywriter? No, hi ha diferents perfils, com el redactor SEO, el periodista de dades o el community manager. En aquest apartat, veurem quina és la diferència principal entre el SEO copywriter i el redactor SEO, dos perfils similars, tot i que ben diferenciats.
Què és la redacció SEO?
La redacció SEO també consisteix a escriure tant per a les persones que et llegeixin, com per posicionar els cercadors… Però amb un objectiu molt diferent del de convèncer. Habitualment, el redactor SEO té com a propòsit informar sobre un tema en concret, com és el cas d’aquest article de blog. No escric per convèncer-te de contractar un servei, sinó per informar i divulgar el SEO copywriting.
En aquest sentit, el redactor haurà d’informar-se molt més sobre el tema en concret i, en canvi, el copywriter haurà d’investigar i entendre quines són les motivacions profundes del públic per confiar en una marca.
El visitant llegirà el contingut del qual es vol informar i serà una opció ideal perquè descobreixi la teva marca, però no passarà a l'acció.
La diferència principal entre el SEO copywriting i la redacció SEO
Com comentava una mica més amunt, la principal diferència entre el SEO copywriting i la redacció SEO és la finalitat del text.
Si vols que la teva pàgina web es posicioni perquè el lector et compri en buscar paraules clau vinculades al moment de consideració, necessitaràs a un SEO copywriter que redacti les teves pàgines estàtiques: les de presentació de producte, la pàgina d’inici, el sobre mi…
Si, en canvi, vols potenciar el blog perquè l’usuari et descobreixi quan tot just s’està preguntant com podria solucionar el problema, aleshores et recomano treballar l’estratègia SEO de continguts per començar a aplicar redacció SEO.
Per exemple, un redactor SEO escriurà un article al blog sobre la millor dieta estiuenca per a vegans. I un SEO copywriter, escriurà la teva pàgina de vendes per posicionar el teu servei de nutrició vegana a Google, i per incitar els teus lectors a reservar una cita.
No facis redacció SEO sense una estratègia de continguts
Un error molt freqüent que he vist al llarg dels anys en els meus clients és començar a escriure el blog sense haver establer una estratègia de continguts. No és necessari planificar els continguts d’un any vista, però el més recomanable és treballar una estratègia que tingui en compte aquests elements:
Els teus pròxims llançaments o serveis.
Els dubtes i dificultats més freqüents de la teva audiència.
Les paraules clau que més utilitzen per intentar resoldre-ho.
En el pròxim article, parlarem en més profunditat sobre l’estratègia SEO de continguts i com pots crear un calendari editorial que t’ajudi a potenciar la teva marca en l’entorn digital.
Vols començar un blog?
Abans de començar el teu blog, et recomano que et facis la següent pregunta:
Per què vols dedicar-hi recursos?
És normal que en iniciar-lo, tinguis molta il·lusió per tirar-ho endavant, però és possible que al cap de poques setmanes o mesos vagis perdent la motivació i el focus. El problema és que els resultats del blog es veuen al cap d’uns mesos, i si no li dones el temps suficient és possible que t’acabis frustrant. Per això, si decideixes començar el teu blog, necessites un compromís fort amb tu mateix o reservar part del pressupost per delegar-lo.
Alguns dels motius pels quals pots començar un blog són:
Millorar el posicionament SEO i aconseguir nous clients sense haver de dependre de la publicitat.
Augmentar el número de leads de la teva llista de correu.
Aconseguir que el teu client ideal et descobreixi a tu, abans que a la competència.
Posicionar-te com a una autoritat dins del teu sector.
Hi ha molts més motius: busca el teu i recorda’l bé, inclús en els moments que vulguis tirar la tovallola.
SEO copywriting pas a pas: com posicionar els teus textos web
Ara que ja coneixes els bàsics i la diferència fonamental entre el SEO copywriting i la redacció SEO, ha arribat el moment de passar a l’acció. T’explicaré pas a pas els tecnicismes que hi pugui haver, perquè puguis modificar la teva pàgina web sense dificultats. Comencem?
Un bon text de venda no sorgeix del no-res. De fet, quedar-te bloquejat davant la pàgina en blanc és la sensació més normal del món. Per això, els copywriters passem tant de temps investigant i decidint quin ha de ser l’ordre de les peces que hem d’escriure.
El meu consell: si estàs bloquejat davant del full blanc, comença a marcar l'estructura que et guiarà. Amb això em refereixo als titulars i a les seccions més importants de la teva pàgina de venda, com el teu titular, què inclou la teva formació, qui ets… De mica en mica, podràs anar emplenant els forats i redistribuint segons ho necessitis. Creu-me, el primer esborrany sol ser illegible!
Tanmateix, sí que et recomano que tinguis en compte alguns dels elements bàsics del copywriting, que és el que t’ajudarà a transmetre confiança i a comunicar amb claredat què ofereixes. Per ajudar-te, pots començar per contestar les 4 Ps del copywriting.
Les 4 Ps del copywriting que haurien de tenir tots els teus textos
Havies sentit parlar algun cop sobre aquest terme? Tot i que al mercat americà és força conegut, en el nostre territori no se’n parla gaire.
Les 4 Ps del copywriting són quatre elements que tots els teus textos de venda haurien de tenir, ja sigui la newsletter, la teva pàgina web o el cartell que penges al diari. En tenir clars aquests elements, et resultarà molt més fàcil redactar un text que atrapi l’atenció del lector i el porti al següent pas.
La promesa: és la gran transformació que aconseguirà la persona que treballi amb tu. Pot ser un resultat tangible, una sensació…
Per exemple: després de treballar amb mi el meu servei de SEO copywriting, tindràs uns textos que et defineixin i una web preparada per guanyar visibilitat a Google.
Quina transformació viuran els teus clients?
La imatge (picture): escriure és com dibuixar en el llenç de la imaginació del teu lector. I com més espectacular és la imatge, més probable serà que retingui la informació i li generi un impacte. Per això, a l’hora d’explicar un concepte intenta ser el més gràfic possible o utilitzar una metàfora que quedi a la retina dels lectors.
Per exemple: amb el servei de SEO copywriting, deixaràs d'haver de dedicar hores i hores a Instagram perquè cada setmana et descobriran nous clients a través de Google.
Quina imatge impactant recordarà el teu lector?
Prova: venguis el que venguis, el teu client necessita saber que la teva proposta tindrà resultats. Això ho pots demostrar de moltes maneres diferents: mitjançant un cas d'estudi, dels testimonials, resultats numèrics… No expliquis què aconseguiràs, mostra-ho.
Per exemple: optimitzant la web d’un client, vam assolir un augment del 22% el trànsit orgànic en menys de dos mesos.
Què utilitzaràs per demostrar que el teu mètode funciona?
Push: si ja has explicat qui ets, com pots ajudar a les persones a qui et dirigeixes i has resolt els seus dubtes, no oblidis fer una última crida a l’acció perquè el lector faci el següent pas. Indica de manera directa què esperes d’ells: descarregar-se un ebook, la compra d’una formació, demanar una cita, etc.
Quina és l’acció que vols que faci el teu lector?
El SEO també demana estructura
Les 4 Ps t’ajudaran a enfocar l’estructura del copy, però sabies que el SEO també necessita una estructura molt clara? En aquest cas, no té tanta relació amb el contingut com en l’etiquetatge dels títols i dels subtítols.
A l’hora d’entendre la teva pàgina web, els bots dels cercadors analitzen sobretot els titulars i subtítols de la teva pàgina web. Però per fer-ho, no tenen en compte el disseny, sinó l’etiquetatge HTML de les paraules. En altres paraules, posar un subtítol més gran no et servirà de res, a menys que estigui correctament etiquetat.
Per sort, actualment la majoria de gestors de contingut (com WordPress, SquareSpace, Wix…) ho posen fàcil perquè no hagis d’aprendre a programar. Simplement, selecciona el text per indicar si és:
Un paràgraf: el text pla que actualment estàs llegint.
Un H1: el titular de la teva pàgina web.
Un H2: els subtítols més importants.
Un H3: els subtítols secundaris.
Simplement, selecciona el text i indica en el gestor en què consisteix:
Si vols saber de manera ràpida com és l’estructura de cada una de les teves pàgines, t’ensenyo com ho faig jo.
Utilitzo una extensió gratuïta de Google Chrome que s’anomena Web Developer (i és molt coneguda en el sector SEO). Un cop l’hagis instal·lat, ves a la pàgina que vols analitzar i fes clic a la icona de l’extensió. Se t’obrirà un menú. A la pestanya “Information”, fes clic sobre “View document outline”:
Menú del plugin Web Developer
Se t’obrirà una nova pàgina amb l’esquema de la pàgina web, on podràs veure clarament quins titulars tens etiquetats. Per exemple, aquest és l’outline de la meva pàgina d’inici:
Exemple d’outline de la meva pàgina d’inici
Per avaluar si és correcte, et pots fer les següents preguntes:
Hi ha un únic H1 i és el primer element?
Es fa servir la paraula clau principal en el titular?
Els subtítols segueixen un ordre lògic?
S’usen paraules clau relacionades en les altres paraules?
Troba les paraules clau adequades
En aquest article hem insistit molt en les paraules clau, i és que és un dels elements principals del SEO. Tanmateix, no es tracta de triar-les a la babalà, sinó que han de ser fruit d’un estudi de paraules clau prèviament realitzat. En aquest apartat, veurem com pots seleccionar les millors paraules clau per a la teva pàgina web.
Com hauria de ser una paraula clau?
Trobar la paraula clau perfecta no sempre és fàcil. De fet, és una tasca que pot arribar a portar moltes hores de dedicació. Per a mi, una paraula clau ha de complir uns certs requisits, perquè s'adeqüin al servei o producte que vols vendre. Aquests requisits són:
Que tingui un bon volum de cerques.
Que tingui una competència baixa.
I, sobretot, que estigui alineat amb el que ofereixes.
La realitat és que moltes vegades la paraula clau també va lligada al nostre posicionament de marca. Per exemple: si treballes per a un nínxol específic, si vols evitar utilitzar certes paraules per la personalitat de la teva marca…
Alguns dels problemes habituals amb els quals em trobo:
Et presentes amb una oferta generalista, però és gairebé impossible posicionar-te per una paraula clau generalista tot just en començar la teva pàgina web per la seva alta competència.
Tens una professió poc coneguda. Potser vols posicionar-te com a expert d'un sector que encara no es busca i gairebé no té cerques. En aquest cas, potser una estratègia SEO de continguts t’encaixarà més.
En aquests casos, no et preocupis tant per les paraules clau i el SEO copywriting. Sempre he defensat que el SEO és una pota més del màrqueting digital, i potser el que necessites a la teva situació no és treballar els textos per posicionar-te (però sí amb copywriting), sinó treballar l’estratègia de la teva marca i un pla de comunicació digital únic per a tu.
Entén la intenció de l'usuari
Tot i que molts cops et pot semblar que el SEO és tècnic i difícil, en realitat quan entens el fons de la qüestió t’adones que és molt humà. Al capdavall, som nosaltres mateixos buscant a través de Google! Per això, és essencial posar-te el barret d’expert en màrqueting i entendre quina és la intenció de la persona en cercar certes paraules clau.
Està cercant informació sobre un tema relacionat amb el teu servei?
Vol contractar o tot just està buscant solucions?
Està cercant opinions del teu producte?
Tots tres són moments diferents del seu camí de compra (el customer journey que comentàvem abans). I en tots tres moments, la teva marca hauria de tenir els continguts preparats, perquè puguis apropar els usuaris a la compra, sense necessitat que hagis de ser-hi activament.
Per això, abans de decidir quina paraula clau utilitzaràs, hauràs d’entendre què és el que aquesta persona vol trobar. Podem diferenciar tres tipus principals de paraules clau:
Intenció informacional: la persona vol saber més sobre un tema específic per resoldre un problema, que no està directament vinculat en el servei.
Aquest tipus de contingut es treballa en el blog, ja que la persona busca informació.
Intenció comercial: la persona ja vol comprar o contractar un servei i està buscant opcions. Solen ser paraules molt competides a Google Ads (anuncis), pel fet que és molt probable que el següent pas sigui la compra.
Intenció de prospecció: la persona coneix el teu servei, però vol assegurar-se que realment ets una bona opció. Solen ser cerques relacionades amb ressenyes i opinions a plataformes externes a la teva web.
Sí, a poder ser, també hauries de preocupar-te de què el teu públic pugui crear contingut en altres plataformes, per transmetre confiança (a condició que les seves opinions siguin verídiques).
4 elements per optimitzar el posicionament SEO
Un cop tens el primer esborrany del teu text, encara s’han de fer alguns ajustos bàsics per poder indicar millor a Google de què tracta el teu contingut. Són molts els elements que influeixen en el posicionament, però alguns d’aquests els pots aplicar tu, sense que necessitis saber sobre codi o tenir un nivell avançat d’aquesta especialització.
Paraules clau
Justament acabem de parlar com és d'important entendre la intenció de la paraula clau per poder triar les més adequades per a tu. A part, hi ha alguns elements més que hauries de tenir en compte, però aquests te’ls explico amb més detall a la meva guia gratuïta.
I ara que les tens, què s’ha de fer? Posar-les al Yoast SEO? El Yoast SEO és un plugin molt conegut de WordPress, que et pot ajudar a veure si pots millorar els continguts del blog. Tanmateix, el millor és que puguis veure per tu mateix quins canvis hauries de fer en els teus textos.
Quan sàpigues quina és la teva paraula clau, procura que es trobi a:
El titular de la teva pàgina.
La introducció.
Als subtítols (o que puguis fer servir paraules clau relacionades).
Recorda no abusar-ne, ja que el més rellevant és escriure per als usuaris, no per als cercadors. A més, Google et pot penalitzar si n’abuses, pel fet que pot ser considerar-ho com a mala pràctica (coneguda com a keyword stuffing).
Title i meta-descripció
El title i la meta-descripció són els elements que es veuen des de Google, però que no apareixen a la teva pàgina web. És aquella descripció curta que veus des dels cercadors, i la pots editar directament amb el Yoast SEO (aquesta és la veritable utilitat del plugin).
Editor del YoastSEO
A l'hora d'escriure'l, hauries de tenir en compte un parell de coses:
Que la paraula clau estigui al title (la part blava) i a poder ser el més a l’esquerra possible. Caràcters màxims: 60 caràcters.
Que la meta-descripció generi curiositat. Caràcters màxims: 155 caràcters.
Imatges
Sabies que els bots de Google no poden veure les imatges? Per saber en què consisteix, es fixen en el nom del fitxer, el text alternatiu i el text del voltant. Aquesta és una altra oportunitat per millorar el teu posicionament, en treballar cadascú dels elements:
Nom del fitxer: procura que tingui relació amb el tema principal de la pàgina i evita deixar el nom per defecte.
Text alternatiu: escriu una breu descripció de la imatge, procurant utilitzar els termes més rellevants.
Pes de la imatge: procura que no pesi excessivament. Per exemple, que no superi els 150 kB, a menys que sigui una imatge important com la capçalera (prioritza sempre la qualitat, per sobre el pes).
URL
L’URL és l'adreça que tenen totes les pàgines de la teva web i serveix perquè els navegadors puguin saber què han de mostrar. No obstant això, moltes vegades ens oblidem d’aquest element i deixem l’URL automàtic, que no aporta cap valor pel SEO i que, a sobre, pot alentir el rastreig dels bots.
Per això, abans de publicar una pàgina nova, dedica un segon per canviar el teu URL perquè inclogui la paraula clau principal. Per exemple /guia-seo-copywriting és l’URL d’aquest article.
Tècniques i estratègies avançades de SEO copywriting
Vols conèixer encara més tècniques i estratègies per millorar el posicionament de la teva pàgina web? En aquest apartat, revisarem algunes de les meves estratègies preferides, que tu també pots aplicar amb una mica més d'esforç per millorar el teu posicionament.
Aprofita l'autoritat del teu blog
Ja hem comentat que el blog és una gran eina per millorar el trànsit orgànic de la teva web. Tot i això, hi ha un pas extra que pots fer: millorar l’enllaçat intern de la teva pàgina web. Fer aquest canvi t’ajudarà a enviar senyals a Google perquè entengui quines són les pàgines més importants.
Això és gràcies al concepte del linkjuice. De manera independent, cada pàgina té una “autoritat” determinada, segons el nombre d’enllaços externs i interns que rep. Com més enllaços tingui una pàgina, més autoritat rebrà. Per tant, si saps que tens un article del blog que és molt enllaçat, afegeix la connexió cap al servei o categoria de producte que t’agradaria posicionar.
Caça i captura d'enllaços trencats
És molt comú que a mesura que passen els anys, apareguin enllaços trencats a blogs i webs amb bona reputació. Si aconsegueixes detectar-ne un i tens un contingut que s’hi escau, contacta directament amb el propietari del blog per demanar que el canviï. D’aquesta manera, podràs obtenir un enllaç de qualitat d’un blog extern.
Aquesta és només una de les bones pràctiques de linkbuilding que explico a la guia “Linkbuilding: bones pràctiques per posicionar-te”.
Posa no-index a les pàgines que no vols mostrar
No és necessari que totes les pàgines indexin a Google. De fet, segur que n’hi ha moltes que no t’interessa que apareguin. Per exemple:
Les etiquetes del blog.
L’avís legal.
Les pàgines d’autor.
La pàgina d’un llançament exprés.
Per això, revisa quines pàgines vols evitar mostrar. D’aquesta manera, els cercadors només es fixaran en aquelles que a tu t’interessen i els seus esforços aniran enfocats a posicionar-les. Per a fer-ho, pots entrar individualment a cada pàgina i indicar que no vols que s’indexin amb YoastSEO. Si necessites bloquejar la indexació de diversos tipus de pàgines (com categories), també ho pots fer a través del fitxer Robots.txt amb la funció disallow.
Prioritza l’experiència d’usuari
L'experiència d'usuari (UX) té cada cop més rellevància per a Google. En poques paraules, consisteix a fer que l’usuari pugui tenir una experiència intuïtiva i satisfactòria en visitar la teva pàgina web. Sobretot des d’una de les últimes actualitzacions de l’algoritme, els dissenyadors i SEO hem començat a donar més importància al fet que es pugui visualitzar el contingut correctament, que no hi hagi constantment pop-ups molestos, que la informació estigui estructurada… Posa atenció als detalls, ja que no només importen per enamorar als cercadors. També és un element crucial per guanyar-te la confiança dels visitants!
Principals KPIs: com saber si funciona la teva estratègia?
Ja gairebé estem arribant al final d’aquesta guia sobre SEO copywriting. Hem vist des dels fonaments fins a estratègies avançades que pots aplicar fàcilment. Però, com pots saber que realment funciona?
En aquest apartat parlarem dels principals indicadors clau (KPI) que t’ajudaran a saber si la teva estratègia va per bon camí.
Visites orgàniques
Augmentar el trànsit orgànic és el primer objectiu del posicionament SEO. En poques paraules, cada cop més persones haurien de trobar-te a través dels cercadors. Tot i això, tingues en compte que aquest augment sol ser progressiu, i fins al cap d’uns mesos és probable que no vegis un augment considerable. Si necessites resultats immediats, sempre pots complementar-ho amb una campanya de publicitat digital.
Altres mètriques en les quals et recomano fixar-te, en relació amb el trànsit orgànic, són les següents:
Quants nous usuaris accedeixen a la teva pàgina.
Quines són les pàgines més vistes.
El CTR de les millors paraules clau.
Per quin tipus de paraules clau et troben.
Quina és la teva posició mitjana.
La durada de la sessió.
El percentatge de rebot.
Aquestes dades les pots aconseguir combinant les dades de Google Analytics i Google Search Console.
T’interessa fer un seguiment de les teves accions digitals? En el cas de treballar amb mi el servei de SEO copywriting de la teva pàgina web o l’estratègia de continguts del blog, et donaré accés a un informe personalitzat per saber com evoluciona.
Conversió del teu objectiu principal
Quin és el propòsit de la pàgina web? Segons el teu model de negoci, és possible que sigui la subscripció a la newsletter, la venda de formacions o que es posin en contacte amb tu. En tots els casos, idealment ho hauries de tenir parametritzat a través de Google Tag Manager i Google Analytics per veure quantes persones han acabat complint l’objectiu. A més, també et pots fixar en mètriques com:
El teu percentatge de conversió (quantes persones acaben comprant).
El temps mitjà que es queden a la pàgina (per veure el seu interès).
El percentatge de scroll que han fet.
Si no saps per què tens un percentatge de conversió baix, sempre pots comptar amb eines extres com el mapa de calor de Hotjar, amb el que pots veure les interaccions més habituals dels usuaris, o amb l’opció de gravacions. Potser d’aquesta manera descobreixes que la pàgina de vendes és massa llarga pels teus usuaris o si el claim de l’inici necessita revisar-se.
Backlinks
Els backlinks també són un bon indicador per avaluar com funciona la teva estratègia, perquè aconseguir enllaços externs t’ajudarà a posicionar més ràpidament (si tens el contingut ben treballat). Només per recordar-ho ràpidament, els backlinks són aquells enllaços que provenen de pàgines web externes a la teva.
Algunes idees per aconseguir enllaços externs són:
Crear contingut perquè altres creadors t’enllacin.
Oferir entrevistes gratuïtes a podcasts.
Enviar notes de premsa rellevants als mitjans de comunicació.
En cas que vulguis aprofundir més en com obtenir enllaços de qualitat, et convido a adquirir la guia sobre linkbuilding.
SEO copywriting, a l’abast de tots els negocis digitals
Realment, tot i que el SEO pot impressionar en un inici, és qüestió de fixar-se en quines petites accions pots començar a implementar per tal de veure resultats, inclús abans de comptar amb un professional.
Espero que aquesta guia de SEO copywriting t’hagi ajudat a veure més clar quins canvis pots aplicar a la teva web, i recorda que pots descarregar la meva guia gratuïta de SEO copywriting (on t’explico més conceptes i comparteixo la meva biblioteca de recursos) amb el següent formulari: