Evita aquestes dues síndromes per millorar la comunicació i el màrqueting del teu negoci

La comunicació i el màrqueting del teu negoci són claus per destacar, però reconeguem-ho: a vegades, ens compliquem més del compte. Potser et passa que parles tan tècnic que ni tu mateix/a t’entens o, al contrari, sents que no estàs prou preparat/da per explicar el que saps. Avui t’explico dues síndromes molt habituals i com posar-hi remei amb consells molt pràctics!

Cas 1: la síndrome de l’expert (o quan ningú t'entén)

La síndrome de l’expert apareix quan et poses tan tècnic que el teu públic es perd als tres segons. És com si fossis el Sheldon Cooper explicant física quàntica en una reunió familiar: la gent et mira, però ningú entén res.

És possible que t’estigui passant si:

  • Fiques paraules tècniques en totes les frases, tipus “implementem una estratègia de growth hacking segmentada per cohorts”. 🤯

  • Quan parles, la gent assenteix, però té cara de: “Això m’hauria de sonar?”.

  • Penses que explicar els conceptes bàsics és “massa simple” per a tu.

Com superar aquesta síndrome per connectar amb potencials clients?

  1. Recorda que el teu públic no ha fet el teu màster: Així de clar. Posa’t al nivell de qui t’escolta i comença des del principi.

  2. Explica tecnicismes com si parlessis amb la teva àvia: Si li diries “SEO és com posar un rètol gegant al teu negoci perquè tothom el trobi”, vas pel bon camí. Si dius “optimització de motors de cerca segons les millors pràctiques d’indexació”, no tant.

  3. Utilitza metàfores basades en la naturalesa o en situacions quotidianes. Per exemple: “La teva web ha de ser com una botiga endreçada, perquè si sembla un traster, ningú s’hi quedarà més de 2 segons.”

  4. Connecta amb els seus problemes i anhels… No amb el teu doctorat. El teu públic vol solucions per als seus maldecaps, no classes magistrals. Pensa en què volen aconseguir i com pots ajudar-los.

Què és la síndrome de l’impostor (o quan no deixes de preguntar-te si ets un frau)

Aquest és el clàssic pensament: “Per què m’escoltaran a mi si no soc Tomàs Molina?”. Et sona? És la síndrome de l’impostor, aquesta veueta que et diu que no ets prou bo o bona (encara que tinguis un currículum de deu).

És possible que t’estigui passant si:

  • Tens por de compartir contingut perquè creus que no serà prou bo.

  • Et costa reconèixer els teus èxits o creus que són “casualitat”.

  • Dubtes del teu coneixement, encara que els teus clients estiguin encantats.

Com dir bon vent i barca nova a la síndrome de l’impostor?

  1. Recorda que saps molt més que la persona que et necessita: No necessites ser la màxima eminència per ajudar algú. Si pots solucionar els problemes d’una persona amb el teu coneixement, ja ets un/a crack!

  2. Comparteix històries d’èxit (encara que siguin petites): “Vaig ajudar un client a passar de 100 a 500 seguidors en un mes” sona molt millor que “potser puc fer alguna cosa útil”. Els casos reals generen confiança (tant al teu públic, com a tu mateix/a).

  3. Respon preguntes bàsiques sense vergonya: Si et pregunten “com fer un post a Instagram?”, contesta! La gent valora la claredat i l’ajuda pràctica, i així és com et veuran com a l’expert/a que necessiten.

  4. Practica i comunica tant com puguis: Com més comparteixes el que saps, més t’adonaràs del valor que aportes. La confiança es construeix amb acció, no amb pensar-hi massa (ho dic per experiència 😅).

A punt per millorar la teva comunicació?

Evitar la síndrome de l’expert i la síndrome de l’impostor és essencial per millorar la teva comunicació i fer créixer el teu negoci. Recorda que comunicar bé no significa saber-ho tot, sinó fer que el teu públic entengui com pots ajudar-lo.

I si vols una ajuda extra, pots reserva una consultoria puntual amb mi per ordre al teu màrqueting i comunicar amb estratègica 🚀

Ja pots reservar la teva consultoria aquí 😊

Anterior
Anterior

El teu negoci hauria de ser a Instagram?

Siguiente
Siguiente

Aprenentatges del 2024… I l’objectiu de comunicació més important pel futur del teu negoci!